Inspirerend webinar geeft mooie inzichten

Op donderdag 25 juni werd ons webinar ‘Hoe kan je als buurtsport- of cultuurcoach de doelgroep ouderen goed bedienen?’ gelanceerd. Ruim 60 geïnteresseerden volgden dit webinar live, waar ook goed gebruik werd gemaakt van onze chatfunctie.

In dit webinar gaven we het woord aan drie buurtsport-/cultuurcoaches die werkzaam zijn met ouderen en hen op een inspirerende wijze betrekken bij sportieve en culturele activiteiten om hiermee het leefgenot voor hen te verbeteren en eenzaamheid tegen te gaan. Vanuit het Kenniscentrum Sport en Bewegen en het LKCA reflecteren Liesbeth Preller en Ingrid Smit op de voorbeelden en krijg je een aantal tips mee die jou kunnen helpen je aanbod voor ouderen te realiseren of te versterken.

Het onderdeel valpreventie leverde veel reacties via de chat op. Met name de samenwerking tussen buurtsportcoaches en de eerstelijnszorg is erg belangrijk om met ouderen in contact te komen. Zo wordt in Rotterdam de verbinding gemaakt met onder andere de huisartsen en is het aanbod van de buurtsportcoaches bekend in de wijk. Zij merken dat de verwijzing vanuit de eerstelijn naar de wijk heel belangrijk is om met de ouderen in contact te komen, te blijven en te zorgen dat ze ook na de valpreventie in beweging blijven. “Noem het ook ‘beweging’ en vooral geen sporten,” geven de buurtsportcoaches als tip mee. Kijk naar wat de mensen kunnen en werk op maat. Zo werkt SportMEE in Rotterdam met een 3-stappenplan: 1) iemand kan het aanbod zelf vinden, 2) iemand heeft informatie nodig waar ze dit kunnen vinden (sociale kaart in kaart brengen bij de professional), 3) samen met iemand naar het aanbod toe gaan om zo de drempel te verlagen.

Ook in Drachten worden de contacten met de eerstelijnszorg onderhouden, bovendien werken de buurtsportcoaches samen met het ziekenhuis en fysiotherapeuten. Zo wordt samen met uitgerevalideerde patiënten (bijvoorbeeld hartpatiënten) een beweegaanbod op maat samengesteld. Doordat de buurtsportcoaches zelf langs gaan bij bijeenkomsten van fysiotherapeuten en daar hun gezicht laten zien hebben ze al veel mensen in beweging gekregen.

Een uitgebreid overzicht aan interessante websites, praktijkvoorbeelden en documentatie hebben we voor je samengevoegd in dit naslagwerk

Het webinar terugkijken kan op onze webinar pagina.

Ons volgende webinar ‘Ondernemerschap in de sport en cultuur’ zenden we uit op donderdag 9 juli om 10.00 uur via onze website en youtube. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Afzender: Vereniging Sport en Gemeenten
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 6 juli 2020