Vanaf 2020 hebben we op basis van de uitkomsten van diverse behoeftepeilingen ook zelf specifiek aanbod laten ontwikkelen of waren we nauw betrokken bij het geschikt maken van relevant aanbod voor de BRC-professionals.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal senioren de komende jaren fors zal stijgen. Het huidige beleid is gericht op zelfredzaamheid en preventie: ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, laten wonen. Om deze zelfstandigheid te behouden is het essentieel dat ouderen zo gezond en vitaal mogelijk ouder worden. Bewegen is daarin cruciaal. Daarnaast is bewegen goed voor het zelfvertrouwen en sociale contacten; onontbeerlijk voor een goede kwaliteit van leven. Deze gecertificeerde leerlijn bestaat uit verschillende modules: naast de theorie zijn er uitstroomprofielen fitte senior, kwetsbare senior, coördinator en valpreventie In Balans.
Tijdsinvestering:
Benieuwd naar de ervaringen van o.a. begeleiders/professionals, docenten én de senioren zelf, kijk dan ook dit filmpje!
Lees hier meer over de opleiding
Een beweegvriendelijke openbare ruimte heeft een preventieve werking op de gezondheid van mensen, zorgt voor een betere mentale gezondheid, stimuleert de ontwikkeling van kinderen en kan bovendien een socialiserende functie hebben. Ben jij buurtsportcoach of als professional werkzaam in de wijk en wil jij een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente? Dat kan, met de leerlijn BIOR. Je maakt kennis met trens en ontwikkelingen, leert hoe je het thema kunt agenderen binnen je gemeente of organisatie (beleid én praktijk) en gaat aan de slag met een eigen ingebrachte casus uit jouw werkgebied. Hierbij leer je welke processtappen nodig zijn bij de ontwikkeling an een beweegvriendelijke omgeving.
Tijdsinvestering: 2,5 dag + huiswerk.
Onderzoek heeft uitgewezen, dat buurtsportcoaches ‘nou wel eens willen weten hoe die gemeente werkt’ waarvoor ze al tijden actief zijn. Gemeenten merken ook dat de kennis daarover soms ontbreekt bij buurtsportcoaches. Of dat ze in ieder geval niet altijd goed zicht hebben op de kansen die binnen gemeenten aanwezig zijn om sport en bewegen en daarmee hun eigen werk verder uit te bouwen. Omdat ook sportopleidingen daar weinig aandacht aan besteden, hebben we dit vanuit het programma LAB (Landelijke Academie Buurtsportcoaches) opgepakt. Een must voor iedere professional!
Onderwerpen die o.a. aan bod komen:
Tijdsinvestering: 2 dagen + huiswerk.
We werken aan een fijne, plezierige en veilige sportomgeving voor iedereen. Om dat te realiseren hebben we aandacht voor integriteit én het voorkomen van integriteitsschendingen. Een belangrijk onderwerp voor sportclubs, die hier in de praktijk mee aan de slag gaan. Om de clubondersteuners die in verbinding met de club staan hiermee op weg te helpen, heeft NOC*NSF de e-learning Integriteit voor Clubondersteuning ontwikkeld. Deze e-learning is door leden van de klankbordgroep LAB getest. In deze e-learning helpen we o.a. verenigingsondersteuners om kennis en inzichten op te doen rondom integriteit, waarmee zij vervolgens het bestuur van clubs, maar ook trainer-coaches op het gebied van integriteit kunnen ondersteunen en adviseren. Wat houdt integriteit in? Waar kan je op letten? Wat kan je preventief doen? Maar ook, wat doe je als het misgaat? De e-learning staat bij al deze vragen stil. Clubondersteuners kunnen de e-learning gratis via deze link volgen.
Tijdsinvestering: ongeveer 2 uur.
Stel jij jezelf wel eens de vraag: “waar staat inclusief sporten en bewegen eigenlijk precies voor?”. Of krijg je de opdracht van jouw gemeente om met inclusief sporten aan de slag te gaan? Het blijkt gebruikelijk dat dit thema wordt ‘’verward’’ met het subthema aangepast sporten. Daarom is een workshop ontwikkeld die voorziet in bewustwording, kennis en urgentie. Het doel van deze workshop is om jou als buurtsportcoach bewust na te laten denken en het gesprek te laten voeren over inclusie en diversiteit in de sport. De workshop laat je reflecteren op je eigen denkwijze, doen en laten. Welke (onbewuste) aannames doe je? Hoe inclusief werk jij samen met je team en partners? Voelt iedereen zich wel zo welkom bij de activiteit of club? Hoe weet je dat? En hoe staat de toegankelijkheid er werkelijk voor? Ons doel is om jou 1) kennis te laten maken met de basisprincipes van inclusie = kennis en bewustwording, 2) te laten beseffen dat inclusie niet vanzelf gaat maar wel vanzelfsprekend zou moeten zijn en 3) ‘aan te zetten’ zodat je werk gaat maken van je persoonlijke ontwikkeling m.b.t. inclusie. De deelnemers zijn zich bewust van het complexe en brede thema; kunnen uitleggen wat inclusie in de sport voor hen betekent; kennen de begrippen en relatie tussen inclusie, diversiteit, discriminatie, veiligheid, gastvrijheid, uitsluiting, tolereren, accepteren en omarmen; zijn geïnspireerd door goede voorbeelden en sleutelfactoren/onderzoeksresultaten van inclusie in de sport; hebben een zelf ingebrachte casus kunnen bespreken; hebben inzicht gekregen in het belang van domein overstijgend samenwerken en de voordelen/noodzaak hiervan i.r.t. sport en bewegen.
Tijdsinvestering: 1 dagdeel (4 uur).
Samen met teamleden voeren jullie verschillende activiteiten uit in jouw wijk. De gemeente heeft vast een ambitieuze stip op de horizon benoemd. Je werkt in een complexe omgeving aan een uitdagende opdracht. Er is vast al een bepaalde aanpak gekozen of jullie zijn al een poosje voortvarend van start. Maar de grote vraag is: hoe weet je in welke mate jullie acties bijdragen aan het beoogde doel? De basistraining Monitoring & Evaluatie (M&E) helpt je hierbij. Deze vernieuwde training biedt praktische handvatten om met de monitoring en evaluatie van jouw aanpak aan de slag te gaan en aandacht te hebben voor de borging van de aanpak. In de training wordt theorie gecombineerd met praktische opdrachten.
Na deelname ken je het belang van monitoring & evaluatie voor het werk van de buurtsportcoach en kan je de relevante informatie verzamelen bij jouw activiteit(en) om de resultaten te bespreken en de werkwijze te verbeteren.
Tijdsinvestering: 2 lesdagen met 30 minuten voorbereiding voorafgaand aan de eerste lesdag en tussen de lessen in ga je aan de slag met gegevensverzameling.
Ongeveer 50% van de inwoners voldoet aan de Beweegnorm. 35% van de inwoners doet dat niet, maar voelt zich ook niet aangesproken door alles wat tot nu toe bestaat. De training biedt handvatten om inwoners die wel willen, maar bij wie het niet vanzelf lukt op te kunnen sporen binnen het regionale netwerk, het gesprek aan te gaan met het gehele ecosysteem (zorgverzekeraar, welzijnsprofessionals, sportvereniging en bijv. de gemeente) en structureel in beweging te helpen. De training stelt deelnemers in staat deze Beweegreis vorm te geven en het faciliteert het proces om Beweegclubs te organiseren. Het is een ervaringsgerichte training, waarbij men van elkaar en situaties leert, waarbij we niet vanuit sport maar vanuit gezondheid handelen.
Na het volgen van deze training
Tijdsinvestering: 10 bijeenkomsten van ieder 5 uur + huiswerk.