Betrokkenen zeer enthousiast over JILIB- en KSG-sportimpulsprojecten, individueel maatwerk is belangrijk

Deelnemende kinderen en hun ouders zijn positief over de georganiseerde activiteiten binnen de Sportimpulsprojecten Jeugd in lage inkomensbuurten (JILIB) en Kinderen sportief op gewicht (KSG). Ook onder de uitvoerende professionals is het draagvlak voor de projecten groot. Wat betreft de aangeboden (sport- en beweeg)activiteiten voor kinderen en ouders, is het belangrijk om individueel maatwerk te bieden. Om dit te kunnen bieden, is het van belang om meer inzicht te krijgen in de behoeften en belemmeringen van de JILIB- en KSG-doelgroep (en hun ouders) en de samenwerking met partijen die in contact staan met de doelgroep te verbeteren.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Evaluatie JILIB- en KSG-Sportimpulsprojecten ronde 2018’ dat door het Mulier Instituut in opdracht van ZonMw is uitgevoerd. Hierin is gekeken hoe vier JILIB- en vier KSG-Sportimpulsprojecten uit ronde 2018 een jaar na de start van de tweejarige subsidieperiode ervoor staan. Om de projecten goed te kunnen evalueren, zijn verdiepende groepsinterviews afgenomen met uitvoerende professionals, deelnemende kinderen en hun ouders. Het onderzoek krijgt een vervolg in het najaar van 2020 om te kijken hoe de projecten op het eind van de subsidieperiode ervoor staan. Daarnaast wordt bij alle JILIB- en KSG-projecten uit ronde 2018 geïnventariseerd of en op welke manier zij effecten bij deelnemers hebben gemonitord en geëvalueerd.

Andere belangrijke resultaten uit het onderzoek zijn:

  • Bij JILIB-projecten wordt de beoogde doelgroep, jongeren uit gezinnen met een laag inkomen, goed bereikt door samen te werken met scholen in lage SES wijken. KSG-projecten hebben meer moeite om de doelgroep, met name kinderen onder vier jaar met overgewicht, te bereiken.
  • Bij alle KSG-projecten worden ouderbijeenkomsten of ouder-kind activiteiten georganiseerd. De ouderbetrokkenheid en participatie beperkt zich bij de JILIB-projecten tot het halen en brengen van de kinderen naar trainingen en wedstrijden.
  • Er is een breed scala aan ervaren effecten bij kinderen gerapporteerd door betrokken professionals, ouders en de kinderen zelf. Zo hebben kinderen hun motorische vaardigheden verbeterd en zijn zij fitter geworden. De meeste ouders hebben hun eigen beweeg- en voedingsgedrag niet of nauwelijks veranderd, wat zowel door de betrokken professionals als de ouders zelf wordt opgemerkt.
  • Bij zowel de JILIB- als KSG-projecten wordt nog weinig structureel gemonitord en geëvalueerd.
  • De partijen waarmee het meest wordt samengewerkt binnen de JILIB- en KSG-projecten zijn sportverenigingen, GGD’en, het onderwijs en de zorg. Tegelijkertijd ontbreken belangrijke partners, zoals intermediairs en sleutelfiguren in de wijk (JILIB-projecten) en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) (KSG-projecten).
  • Bij minder dan de helft van alle projecten is aandacht voor de borging van het project na de subsidieperiode. Een meerderheid van de uitvoerende professionals heeft weinig zicht op en kennis van het Nationaal Sportakkoord en de lokale sportakkoorden.

Sinds 2012 kunnen sport- en beweegaanbieders via de Sportimpuls tweejarige financiële ondersteuning ontvangen bij het opzetten van lokaal vraaggericht sport- en beweegaanbod. De regeling is gericht op mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen of dreigen te stoppen met sporten en bewegen. Naast de ‘reguliere’ Sportimpulsregeling hebben sport- en beweegaanbieders sinds 2013 de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG). Hier ligt de focus op het ontwikkelen van sport- en beweegaanbod voor kinderen met (risico op) (ernstig ) overgewicht (en hun ouders). In 2014 is daar de Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten (JILIB) bijgekomen. Deze regeling richt zich op het bevorderen van de sport- en beweegparticipatie van 0-21-jarigen (en hun ouders) uit gezinnen met een laag inkomen. Begin 2018 is de laatste ronde Sportimpulsprojecten gestart. Deze projecten lopen nog tot en met 2020. Het nieuwe sport- en beweegbeleid wordt beschreven in het ‘Nationaal Sportakkoord’.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Linda Ooms.

Klik hier om het rapport te downloaden.

Klik hier voor meer informatie over de Sportimpuls en de verschillende subsidieregelingen.

Klik hier voor het nieuwsbericht van ZonMw over dit rapport.

Afzender: Mulier Instituut
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 16 april 2020