Wie het nieuws rond corona goed volgt, weet dat patiënten die lang in het ziekenhuis of op de IC hebben gelegen sterk verzwakt zijn. Werken aan sterke spieren vooraf, en goed trainen in de herstelfase is belangrijk. Samenwerking tussen zorgverleners, organisaties met sport- en beweegaanbod én buurtsportcoaches heeft hier een duidelijke meerwaarde.
Het coronavirus treft veel mensen, ouderen meer dan jongeren. Behandelaars in ziekenhuizen spreken van erg zieke patiënten die lang in het ziekenhuis of op de Intensive Care (IC) liggen. Dit heeft een extreem verlies van spiermassa tot gevolg, waardoor mensen voor korte of lange periode of permanent problemen ondervinden in dagelijks bewegen. Met beweegaanbod kan zowel preventief als na ontslag uit het ziekenhuis gewerkt worden aan een vlottere revalidatie.
Samenwerken zorg en sport
Buurtsportcoaches kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de revalidatie. Hoe en wanneer? Dat hangt deels af van de lokale situatie en van wat verzekeraars vergoeden. Ga daarvoor als buurtsportcoach tijdig met de fysiotherapie in gesprek.
Omdat samenwerking tussen zorg en sport – en dus ook sport en fysiotherapie – niet altijd vanzelfsprekend is, kun je als buurtsportcoach hiervoor de 10 tips raadplegen die zorg en sport verbinden.
Wat is de meerwaarde van buurtsportcoaches:
Specifiek voor corona geldt dat er nog weinig bekend is over belasting, belastbaarheid en training van de patiënt bij de revalidatie. Daarom is het belangrijk dat beweegaanbieders altijd recente kennis vanuit de fysiotherapie blijven gebruiken.
Het volledige artikel kun je hier lezen.
Afzender: Allesoversport.nl
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 12 mei 2020