In nagenoeg alle deelthema’s van het Nationaal Sportakkoord worden buurtsportcoaches ingezet om de beoogde doelen te realiseren. Op dit moment leveren de buurtsportcoaches door middel van hun activiteiten en werkzaamheden de grootste bijdrage aan het deelthema ‘Inclusief sporten en bewegen’ (in 95% van de gemeenten), ‘Van jongs af aan vaardig in bewegen’ (92%) en ‘Vitale sport- en beweegaanbieders’ (87%).
Dit blijkt uit peilingen van het Mulier Instituut onder gemeenteambtenaren van alle gemeenten die meedoen aan de Brede Regeling Combinatiefuncties, het panel van buurtsport- en cultuurcoaches en het panel van werkgevers van deze coaches. Deze peilingen zijn in het najaar van 2019 door het Mulier Instituut uitgezet met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
In 2018 is het Nationaal Sportakkoord ‘Sport verenigt Nederland’ door partijen binnen en buiten de sport ondertekend. Het merendeel van de buurtsportcoaches (85%) en werkgevers (96%) geeft aan dat er naast het Nationaal Sportakkoord een lokaal sportakkoord is of wordt gesloten in hun gemeente. Een groot deel van de buurtsportcoaches (66%) is betrokken bij het sluiten van het lokale sportakkoord.
Andere belangrijke bevindingen uit de peilingen zijn:
Klik hier voor de factsheet ‘De inzet van de buurtsportcoach voor het Nationaal Sportakkoord’.
Neem voor meer informatie contact op met Eva Heijnen.
Afzender: Mulier Instituut
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 29 mei 2020