Na zes jaar uitvoering van het programma Sport en Bewegen in de Buurt (SBB) zijn in bijna alle Nederlandse gemeenten (97%) in totaal zo’n 5.000 (2.972 fte) buurtsportcoaches aan het werk om de mogelijkheden om te sporten en bewegen in de buurt te verbeteren. Verder zijn 1.024 Sportimpulsprojecten opgezet om inactieve burgers fysiek in beweging te brengen. De Sportimpuls stopt na de ronde van 2018. Buurtsportcoaches blijven ook na 2018 actief, vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties.
Dit blijkt uit de SBB Monitor 2018, die met subsidie van het ministerie van VWS door het Mulier Instituut is opgesteld. Deze zesde en laatste SBB Monitor beschrijft de voortgang van het programma en welke resultaten bekend zijn over de inzet van buurtsportcoaches en Sportimpulsprojecten. In een slotbeschouwing wordt teruggeblikt op de ontwikkelingen in de afgelopen zes jaar.
Het programma SBB is in 2012 gestart als overkoepelend beleidsprogramma voor het stimuleren van sport en bewegen voor de gehele bevolking. In de loop der jaren is de aandacht verschoven naar het bereiken van kwetsbare burgers, zoals jeugd in armoede, ouderen en mensen met een beperking of overgewicht. De inzet van buurtsportcoaches heeft bij gemeenten geleid tot een impuls in hun lokale sport- en beweegbeleid. Buurtsportcoaches brengen verbinding tussen lokale organisaties en sectoren en zorgen voor ‘doekracht’. Daarmee komt op lokaal niveau nieuw sport- en beweegaanbod tot stand of wordt bestaand aanbod verbeterd. De regeling Sportimpuls heeft veel lokale initiatieven opgeleverd. Bij het merendeel van de projecten zijn de opgezette sport- en beweegactiviteiten in zijn geheel of deels voortgezet. Een deel van de deelnemers is doorgestroomd naar structureel aanbod, lokale samenwerkingsverbanden tussen sport en andere sectoren zijn opgezet en geïntensiveerd, en kennis is opgedaan en uitgewisseld.
Andere belangrijke uitkomsten uit de SBB Monitor 2018:
Klik hier om de SBB Monitor 2018 te downloaden.
Voor meer informatie zie de brief naar de Tweede Kamer over de SBB Monitor 2018.
Zie ook de nieuwsberichten van het Mulier Instituut over het Verdiepingsonderzoek naar het gebruik van erkende interventies, de factsheets over de peilingen van het buurtsportcoachpanel en werkgeverspanel en het onderzoek naar de borging van de Sportimpulsprojecten uit de rondes van 2014.
Neem voor meer informatie contact op met Caroline van Lindert.
Afzender: Mulier Instituut
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 13 november 2018