Geef een MDT-jongere een ervaring voor het leven!

De Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland voeren samen het project ‘Veilig in zee met MDT’ uit. Tijdens hun MDT - maatschappelijke diensttijd - zetten jongeren in de leeftijd van 14 tot 27 jaar zich, gemiddeld 80 uur, vrijwillig in en kunnen zo hun talenten ontdekken.

Met een MDT-tijd binnen het project ‘Veilig in zee met MDT’ kunnen jongeren bij zwembaden, zwemverenigingen en reddingsbrigades aan de slag en zorgen we ervoor dat jongeren bijdragen aan de (zwem)veiligheid van Nederlanders. Bovendien leren ze om levensreddende handelingen te verrichten. Zo kunnen ze overal (thuis, op straat en bij water) levens redden. Maak jij als buurtsportcoach jongeren enthousiast voor deze bijzondere ervaring?

Wat bieden zwembaden, zwemverenigingen en de reddingsbrigades de MDT-jongere? De jongeren kunnen, nadat ze onder andere een EHBO-opleiding hebben afgerond, bijvoorbeeld worden ingezet bij:

  • Assisteren bij toezicht houden in zwembaden.
  • Assisteren bij toezicht houden bij waterevenementen.
  • De eerste stap zetten naar toezicht houden aan de kust of bij binnenwater.
  • Begeleiden van activiteiten, zoals clinics en survivallessen voor bijvoorbeeld kinderen of statushouders.
  • Hulpinstructeur of hulptrainer zijn bij bijvoorbeeld zwemlessen of zwemtrainingen.

Gratis cursussen ‘Acuut levensreddend handelen’

Eén van de onderdelen van het project ‘Veilig in zee met MDT’ is het aanbieden van gratis cursussen ‘Acuut levensreddend handelen’. Deze worden gegeven door coassistenten van de studie Sociale Geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam). De studenten verzorgen de reanimatiecursus vrijwillig in het kader van hun eigen MDT-traject. Ook jij kunt als buurtsportcoach hiervan gebruikmaken en in jouw eigen buurt deze gratis cursus aanbieden. Bekijk een korte film met een impressie van de reanimatiecursus.

Wil je deze gratis cursus op een locatie in jouw buurt aanbieden? Zorg dan voor:

  • Maximaal 16 personen (1,5 meter kan worden gewaarborgd).
  • Een zaal en een scherm.
  • Koffie, thee en water voor iedereen.
  • Promotie van het project ‘Veilig in zee met MDT’ onder jongeren.

Je krijgt:

  • Een gratis cursus van 3 uur (herkennen van een hartstilstand, leren reanimeren en AED kunnen gebruiken).
  • Een erkend certificaat na afronding van de cursus.

Meer informatie over de gratis reanimatiecursus

Wil je meer informatie over de cursus ‘Acuut levensreddend handelen’ door de geneeskundestudenten uit Rotterdam? Neem dan contact op met projectleider Sandra van Lohuizen, mail svanlohuizen@nrz-nl.nl, tel (06) 34 19 08 54.

Jongeren aanmelden voor MDT

Ken jij jongeren tussen de 14 en 27 jaar die ook iets willen doen dat belangrijk is voor onze samenleving en een leuke, leerzame tijd willen beleven? Maak hen dan enthousiast om zich aan te melden voor ‘Veilig in zee met MDT’.

Afzender: Nationale Raad Zwemveiligheid
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 5 oktober 2021