Gemeenten enthousiast om te werken aan de bevordering fietsveiligheid van de oudere fietser

Steeds meer gemeenten nemen deel aan Doortrappen en zijn enthousiast over het programma, dat is gericht op de bevordering van de fietsveiligheid van oudere fietsers. De meerderheid van deze gemeenten zit in de voorbereidende fase en werkt aan het bereiken van de doelgroep. Dit blijkt uit een vooronderzoek dat is uitgevoerd door het Mulier Instituut.

Het programma Doortrappen is officieel gestart in 2018. Op het moment van de uitvoering van het vooronderzoek (oktober 2019) deden 35 gemeenten uit zeven provincies mee aan het programma. Doortrappen is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en heeft als doel het aantal fietsongevallen onder ouderen omlaag te brengen. Het Mulier Instituut voert de landelijke monitoring en evaluatie van het programma uit.

In het rapport worden de resultaten van het vooronderzoek beschreven. De theoretische onderbouwing van Doortrappen en het bereik van doelgroep en de inspanningen binnen de deelnemende gemeenten worden in kaart gebracht. Daarnaast wordt het onderzoeksprotocol voor de monitoring en evaluatie (2020-2021) beschreven.

De belangrijkste bevindingen:

  • De programmatheorie laat zien dat het programma Doortrappen theoretisch goed is onderbouwd. Het programma speelt voornamelijk in op bewustwording en gedragsverandering bij de oudere fietser.
  • De interventies en communicatiemiddelen die vanuit Doortrappen worden aangeboden zijn voornamelijk gericht op bewustwording en motivatie, maar laten de laatste stap naar gedragsverandering en het behoud daarvan in deze fase nog relatief onderbelicht.
  • Uit een vragenlijst onder gemeentelijke coördinatoren blijkt dat steeds meer gemeenten meedoen of interesse tonen in deelname aan Doortrappen.
  • Deelnemende gemeenten noemen een grote diversiteit aan samenwerkende lokale partners (zoals fietsenmakers en sportverenigingen) en zijn tevreden over het programma en de ondersteuning die zij ontvangen.
  • In 2020-2021 zal het Mulier Instituut een monitor en actie ondersteunende evaluatie uitvoeren. Hierbij wordt op zowel het niveau van de landelijke organisatie, de gemeenten als de oudere fietser gekeken naar de effectiviteit, het bereik en de implementatie van het programma. Aanvullend wordt er een registratietool ontwikkeld waarmee gemeentelijke coördinatoren zelf gegevens kunnen bijhouden en bij hun partners kunnen opvragen.

 Klik hier om de publicatie van het rapport te downloaden.

Klik hier voor meer informatie over het project.

Neem voor meer informatie contact op met Lisanne Balk.

Afzender: Mulier Instituut
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 20 februari 2020