Landelijke Academie Buurtsportcoaches: Hoe werkt die gemeente nou?

Onderzoek heeft uitgewezen, dat buurtsportcoaches ‘nou wel eens willen weten hoe die gemeente werkt’ waarvoor ze al tijden actief zijn. Gemeenten merken ook, dat de kennis daarover soms ontbreekt bij buurtsportcoaches. Of dat ze in ieder geval niet altijd goed zicht hebben op de kansen die binnen gemeenten aanwezig zijn om sport en bewegen en daarmee hun eigen werk verder uit te bouwen. Omdat ook sportopleidingen daar weinig aandacht aan besteden, hebben we dit vanuit de werkgroep Aanbod in het programma LAB (Landelijke Academie Buurtsportcoaches) opgepakt.

Ook bij Martin Gommers en Jan Bellemakers kwam die lacune bij de gemiddelde sportcoach aan het licht. Martin is beleidsadviseur sport bij de ABG-organisatie, de werkorganisatie van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. Hij is vanaf 2010 professioneel werkzaam in de sport en in de decennia daaraan voorafgaand als vrijwilliger. Jan werkt als hoofd Sport en Bewegen bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch en heeft ook alweer ruim 20 jaar ervaring als sportvrijwilliger en binnen de gemeentelijke overheid. Op verzoek van het programma LAB gingen Martin en Jan in de zomer van 2021 aan de slag met een cursus inclusief een uitgebreid naslagwerk. Na een sparringssessie met enkele regionale collega’s rolde er een tweedaags programma uit waarin de belangrijkste onderdelen over de werking van gemeenten terugkomen. En ook wat buurtsportcoaches daarmee zouden kunnen of misschien wel zouden moeten.

In het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, is twee keer een pilot uitgevoerd van de cursus. Helaas moest dit vanwege de corona-maatregelen online gebeuren. Maar met een kleine inkorting van het programma en het toevoegen van wat creatieve energizers om deelnemers scherp te houden, lukt het toch om de cursisten door de dagen heen te slepen. Eén van de deelnemers zegt daarover: “Leuke training waarbij de basis voor werken binnen de gemeente werd besproken. En de interactie tussen de deelnemers zorgde voor goede inzichten over de verschillende werkwijzen binnen de gemeenten.”

Martin en Jan kijken ook vol plezier terug op de pilot: het waren enthousiaste groepen. “Je merkt dat buurtsportcoaches niet alleen van ons, maar juist ook van elkaar kunnen leren. Elke gemeente zit toch net iets anders in elkaar, maar er zijn ook veel overeenkomsten waar je van kunt leren”, vertelt Jan. “De gemeente is op zich niet moeilijk georganiseerd, maar zoals Johan Cruijff al zei “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”.

Het is wel handig om te weten welke verschillen er bijvoorbeeld zijn tussen waar de gemeenteraad over gaat en waar een college van burgemeester en wethouders over gaat. Of hoe de beleidscyclus van een gemeente in elkaar steekt. Die kennis van staatsinrichting combineren met hoe het praktisch gaat en wat de sport daaraan heeft, is erg zinvol. En ik vond het zelf ook ontzettend leuk om de ervaring die in mijn hoofd zit, met een groep enthousiaste collega’s te delen. Ondanks dat mijn voorkeur wel uitgaat naar fysieke bijeenkomsten, was het online toch ook prima te doen.”

Ook Martin kon in de cursus volledig zijn ei kwijt. “Ik ben al zo ongeveer mijn hele leven lang trainer/coach in de sport en leidinggevende in werkfuncties. In deze cursus kon ik uit allerlei bronnen kennis en ervaringen inbrengen en inspelen op specifieke vragen van cursisten. Aan de reacties van de deelnemers zie ik, dat ze dat juist waardeerden. In een live setting voel ik me wel veel meer op mijn gemak dan digitaal, maar de cursisten waren hier verdeeld over.”

Wat bij zo’n basiscursus soms lastig is, is het verschil in startkennis. Daardoor zijn niet alle onderdelen voor iedereen even nieuw of interessant. Maar juist dat maakt, dat de cursisten ook van elkaar kunnen leren. Waarschijnlijk treedt dat effect in een fysieke bijeenkomst nog sterker op.

Uit de evaluatie van de pilot bleek dat de inhoud en relevantie van de cursus het hoogste werden gewaardeerd: met een gemiddelde score van 4 (op een schaal van 5). Maar ook over de gastspreker, de docenten, de inhoud van het naslagwerk en de verhouding van theorie en interactie waren de in totaal 24 cursisten erg te spreken. Maar liefst 95% van de cursisten zou de cursus aanbevelen aan collega’s.

Natuurlijk hebben ze ook mooie tips gegeven voor een betere cursusopzet. Een lastig punt is het vrijmaken van twee volle dagen voor een cursus. Vooral omdat veel deelnemers ook lesgevende taken hebben. Dus dat is nog wel eens zoeken. Gelukkig was het voor bijna alle deelnemers de moeite waard. Eén van de deelnemers noemde het “een inspirerende, interactieve, creatieve cursus waarbij de organisatie van de gemeente verduidelijkt wordt!”

Martin en Jan werken de cursus, naslagwerk, sessieplan en PowerPoint inclusief de ervaringen van de pilotcursisten nu uit naar een handreiking, die ter beschikking wordt gesteld aan de regionale academies. Daar kun je dan binnenkort ook terecht om je voor deze cursus in te schrijven.

Afzender: Vereniging Sport en Gemeenten
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 16 maart 2022