Wist je dat 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder laaggeletterd zijn? De kans dat je laaggeletterden tegenkomt op bijvoorbeeld de sportclub of bij beweegactiviteiten in de buurt is dan ook groot. Hoe communiceer je goed met hen en zorg je ervoor dat zij toch goed mee kunnen doen? De nieuwe tipkaart biedt uitkomst.
Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Informatie- en voorlichtingsmaterialen zijn voor hen vaak lastig te begrijpen. Meestal gaat het om laagopgeleiden, ouderen of migranten. Elkaar goed begrijpen is een belangrijke voorwaarde om zo goed mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij. Zo ook bij sport en bewegen in de buurt of bij een vereniging: wat kun jij doen om laaggeletterdheid te herkennen en hiermee om te gaan?
Aan de slag met praktische tips
Om verenigingskader, buurtsportcoaches en andere sportprofessionals op weg te helpen heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen een tipkaart ontwikkeld. Aan de hand van veelvoorkomende situaties uit de praktijk legt deze tipkaart uit aan welke signalen laaggeletterdheid te herkennen is. Is er sprake van een situatie waarin laaggeletterdheid de samenwerking of communicatie belemmert? Dan helpt de tipkaart je op weg met concrete tips en adviezen hoe je duidelijk en laagdrempelig communiceert, in tekst en beeld.
De tipkaart is ontwikkeld in samenwerking met Pharos, landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen.
Afzender: Kenniscentrum Sport & Bewegen
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 31 januari 2022