alt_text

Nieuwsbrief 24 oktober 2023

alt_text

Kennisdag Brede Regeling Combinatiefuncties en verkiezing Buurtsportcoach van het jaar

Wij nodigen iedereen van harte uit voor de landelijke Kennisdag Brede Regeling Combinatiefuncties, ditmaal op locatie in Bunnik! Er zijn nieuwe bestuurlijke afspraken BRC opgesteld met ruimte voor 6 profielen, er is een herijkt Sportakkoord (landelijk én lokaal), gemeenten hebben hard gewerkt aan integrale plannen van aanpak, en ondertussen werken alle buurtsportcoaches hard door. Hoogste tijd om samen te komen en te reflecteren op al deze ontwikkelingen.

Lees verder
75

Regionale buurtsportcoach academies; opleiding sport- en beweegleider senioren en overig aanbod najaar 2023

In 5 regio’s zijn samenwerkingsverbanden opgezet en voorzien van een digitaal platform waarop buurtsportcoaches scholingsaanbod kunnen vinden.

Lees verder

LAB: Update LAB - focus LAB II Update profielen BRC

In 2019 zijn we gestart met het programma Landelijke Academie Buurtsportcoaches. We hebben, ondanks Corona, veel voorgenomen doelen gerealiseerd en zelfs nog meer dan dat. Maar hebben ook geconstateerd dat de resultaten nog niet robuust genoeg zijn en daarmee niet geborgd. Het belangrijkste doel van LAB II is dan ook het door ontwikkelen en verduurzamen van de geboekte resultaten. Zo zijn er regionale samenwerkingsverbanden met regionale platforms, maar deze moeten nu echt gaan draaien; samenwerken is lastig van achter een beeldscherm, dus heeft het informeren van en ophalen bij de achterban en daarmee het opbouwen van fijnmazige infrastructuur in de regio prioriteit. Nu de regionale academies ook hun data uitwisselen met sportindebuurt.nl gaat er meer aanbod gepresenteerd worden, etc. etc.

Lees verder
75

Week van de Motoriek

Wist je dat Kenniscentrum Sport & Bewegen van 6 tot en met 9 november de Week van de Motoriek organiseert? Veel buurtsportcoaches hebben zich al aangemeld en ook jij bent van harte welkom!

Lees verder

Cultuurcoaches in Caribisch gebied

Vanuit OCW zijn middelen beschikbaar gesteld voor de onmiddellijke inzet van zes cultuurcoaches in het Caribisch deel van Nederland, verspreid over de bijzondere gemeenten Bonaire, St. Eustatius en Saba. De eilanden hebben elk nagedacht over welk profiel van een cultuurcoach voor hen het meest relevant is, en de wervingsprocedure vindt op dit moment plaats.

Lees verder
75

Praktische tips rond valpreventie

Hoe zet je een ketenaanpak valpreventie op? En hoe zorg je dat die aanpak past bij de wensen en behoeften van senioren voor wie dit bedoeld is? De tipkaart valpreventie biedt handvatten voor de lokale organisatie, met specifieke aandacht voor de rol van en verbinding met structureel sport- en beweegaanbod.

Lees verder

Human Capital Model: bekijk de animatie

De effecten van sport en bewegen zijn op allerlei vlakken zichtbaar. Het Human Capital Model is een interactief model dat ruim 80 effecten van sport en bewegen benoemt, ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysiek, emotioneel, sociaal, persoonlijk, intellectueel en financieel. Ook vind je in het model omschrijvingen, achtergrondartikelen, relevante interventies of producten en contactgegevens van experts.

Lees verder
75

Trainingscheck Veelzijdig Bewegen

Met de Trainingscheck Veelzijdig Bewegen ontdek je hoe veelzijdig jouw trainingen zijn en krijg je tips om sporters een brede motorische basis te bieden. Want kinderen met een brede motorische basis vinden sporten en bewegen vaak leuker, bewegen meer en zijn over het algemeen fitter; een positieve spiraal van meedoen.

Lees verder

Zo breng je het belang van bewegen voor kleuters onder de aandacht

Als je het beweegplezier en de beweegvaardigheid van kleuters vergroot, investeer je in gezonde en vitale inwoners. De gemeente, de buurtsportcoach en lokale partners hebben daar ieder hun rol in. Hoe breng je het belang van bewegen voor kleuters goed onder de aandacht bij gemeenten? Een interview met Ingrid Wijntjens en Frank van Wieringen.

Lees verder
75

Videoserie: Deel 2 van 3 - Armoede en sport: ‘Het kost veel geld en ik schaam me’

Wat speelt er achter de voordeur van mensen in armoede? Voor beleidsadviseurs en uitvoerende professionals is dit steeds belangrijker om te weten. Hoe kijken arme gezinnen aan tegen sport en bewegen, waarom doen ze dit (niet) en wat is er voor nodig om ze hier wel de positieve effecten van te laten ervaren?

Lees verder

Buurtsportcoaches willen meer kennis over discriminatie en sociale uitsluiting in de sport

De helft van de buurtsportcoaches voelt zich niet vaardig genoeg om sportorganisaties te helpen bij het tegengaan van discriminatie en sociale uitsluiting in de sport. De meesten vinden discriminatie tegengaan wel een belangrijk onderdeel van hun werk. Ze willen hun kennis en expertise hierover vergroten. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder buurtsportcoaches.

Lees verder
75

Terugblik Nationale Sportweek

De Nationale Sportweek 2023 zit erop. En wat was het gaaf! In meer dan 130 gemeenten ontdekten sporters op een laagdrempelige manier het sportaanbod bij hen in de buurt. Van open trainingen tot sportcongressen en van clinics tot sportmarkten met clubs.

Lees verder

Halfuurtje Door Je Buurtje

In Nederland hebben meer dan 1,2 miljoen mensen diabetes. Om hier landelijk aandacht voor te vragen wordt op 14 november Halfuurtje Door Je Buurtje georganiseerd. Hierbij loopt iedereen minimaal 30 minuten in de eigen buurt om zo in beweging te komen, bewegen is namelijk voor iedereen gezond. Zo verhoogt het je weerstand en het zorgt het ervoor dat je je fitter voelt. Het verkleint ook de kans op het krijgen van diabetes type 2.

Lees verder
alt_text


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*