Regionale buurtsportcoach academies; opleiding sport- en beweegleider senioren en overig aanbod najaar 2023

In 5 regio’s zijn samenwerkingsverbanden opgezet en voorzien van een digitaal platform waarop buurtsportcoaches scholingsaanbod kunnen vinden.

Deze 5 platformen zijn:

Dit najaar zijn er weer verschillende scholingsmogelijkheden bij de verschillende academies. Eén van de scholingen die door het hele land op verschillende momenten wordt aangeboden is de opleiding sport- en beweegleider senioren.

Opleiding sport- en beweegleider senioren – start in West en Zuid Nederland; najaar 2023

Sport en bewegen speelt in op veel aspecten van het gezond en vitaal ouder worden en vergt een, met name voor deze doelgroep, specifieke aanpak. Het is noodzakelijk dat de beweegleider voor zowel de ‘fitte’- als ‘kwetsbare senior’ een gekwalificeerde bewegingsdeskundige is. De verwachting is dat de vraag naar sportbegeleiding van deze snelgroeiende groep steeds groter wordt.

Om over voldoende gecertificeerde beweegleiders voor senioren te kunnen beschikken heeft de Landelijke Academie Buurtsportcoaches (LAB) met financiering van het ministerie van VWS de opleiding Sport- en beweegleider senioren (door)ontwikkeld. De opleiding is opgedeeld in verschillende modulen en bedoeld voor mensen die beweeglessen (gaan) verzorgen voor senioren, zoals bijvoorbeeld een buurtsportcoach. Tijdens de opleiding maakt de professional kennis met trends en ontwikkelingen met betrekking tot de doelgroep senioren: vitaal (55+), zelfredzaam (75+) en minder of niet meer zelfredzaam (kwetsbaar 85+).

In het eerste deel van 2023 zijn bij de Buurtsportcoach Academy Noordwest en Ludus Zuid al tientallen buurtsportcoaches opgeleid. Ook via de Buurtsportcoach Academy Noord en de Buurtsportcoach Academie Oost worden op dit moment buurtsportcoaches opgeleid.

De komende maanden start een tweede groep in zowel het zuiden van het land via Ludus Zuid als in het westen van het land via de Buurtsportcoach Academy Noordwest. Kijk op bovenstaande sites voor het actuele aanbod. Door financiering vanuit het ministerie van VWS kan de scholing goedkoop worden aangeboden aan buurtsportcoaches.

Buurtsportcoaches die deze opleiding hebben gevolgd kunnen daarna deelnemen aan de valpreventie cursus van InBalans.

Binnenkort komt ook een promotiefilmpje en een ‘explainer’ uit ondersteund door LAB en gemaakt in samenwerking met de regionale academies, hou je social media hiervoor in de gaten.

 

Overige scholingen en opleidingen najaar 2023

Inclusie en diversiteit binnen sport en bewegen – Noord, Oost en Zuid
Inclusie en diversiteit binnen sport en bewegen, je hoort het steeds meer. Maar waar hebben we het dan eigenlijk precies over als we strooien met deze woorden? Hoe kun je hier als buurtsportcoach en verenigingsondersteuner lokaal handen en voeten aan geven. Hoe inclusief denk en ben je zelf? Hoe handelen en communiceren jullie hiernaar? Voelt iedereen zich welkom bij jou en je activiteiten? Dit en meer staat centraal in de nieuwe training Inclusief sporten en bewegen. Een dagdeel waarin kennis & tools worden aangereikt, maar waar ook ruimte is voor uitwisseling en casuïstiek.

26 oktober – Provincie Zeeland

1 november – Provincie Noord-Brabant

2 november – Heerenveen

6 november – Apeldoorn

15 november – Provincie Limburg

12 december – Assen

West – n.n.t.b.

 

Hoe werkt die gemeente nou? – Zuid
De training hoe werkt die gemeente nou staat klaar om weer ingepland te worden. Als buurtsportcoach werk je bijna altijd voor, in opdracht van of samen met een gemeente. Je draagt bij aan het bereiken van gemeentelijke doelstellingen. Maar wat zijn die doelstellingen dan? En wie beslist waar over? Wie is de baas in een gemeente? En wat komt er allemaal kijken bij sportbeleid? Oftewel: Hoe werkt die gemeente eigenlijk?

3 november – Regio Tilburg/Eindhoven

Overige regio’s – n.n.t.b.

 

Bovenstaand aanbod is lang niet alles, wat dacht je bijvoorbeeld van een training Prikkelarm sport en bewegen, een cursus Groepdynamisch werken of je EHBO diploma halen gericht op je werk in de sport? Kijk op de site van je regionale academie voor al het aanbod en doe mee!

 

 

Afzender: Regionale Academies (LAB)
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 11 oktober 2023