Webinar mentale gezondheid: Wat kan een buurtsportcoach betekenen?

Er komt steeds meer aandacht voor mentale gezondheid in Nederland. En dat is nodig, want wist je dat 12 procent van de Nederlanders klachten ervaart? Er is bewijs dat sport en bewegen een belangrijke rol kan spelen in het bevorderen van de mentale gezondheid. Welke rol kun jij hier als buurtsportcoach in spelen?

In dit webinar gaat Maureen Ros van Kenniscentrum Sport en Bewegen in op hoe mentaal gezond Nederland eigenlijk is. Ook neemt ze je mee in welke bijdrage sport en bewegen kan leveren aan je mentale gezondheid. Het helpt bijvoorbeeld erg bij de stressregulatie, bevordert sociale contacten en het zelfvertrouwen en vermindert angst en depressie. 

Maureen gaat in gesprek met Wikke van Stam van het Mulier Instituut over wat door buurtsportcoaches al wordt gedaan en hoe zij (kunnen) worden ingezet op het thema mentale gezondheid. Voor 72 procent geldt dat men hiermee al aan de slag is, vooral op het vlak van preventie ofwel het voorkomen van mentale klachten. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het bevorderen van sociale interactie of het buiten de comfortzone treden in activiteiten. 

De praktijk komt aan bod met Roel Brinkman, buurtsportcoach jeugd bij Lariks Welzijn & Zorg in de gemeente Leusden. Hij is al vier jaar met het thema aan de slag en biedt jongeren een zogenaamde psychofysieke training waarbij wordt gewerkt aan stressregulatie en zelfvertrouwen. Er wordt geprobeerd de zorg voor te zijn door met sport en bewegen in te springen op klachten als agressie, eenzaamheid, trauma, of psychische problemen binnen het gezin. Roel vertelt over de eerste stappen die je als buurtsportcoach kunt zetten, maar ook over evaluatie en financiering van je activiteiten.

Inspiratie opdoen over het thema mentale gezondheid? Abonneer je op ons Youtube kanaal en bekijk hieronder het webinar.

Meer lezen of vragen?

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Contactgegevens:

Mulier Instituut 

Contactgegevens:

Lariks Welzijn & Zorg, gemeente Leusden

Contactgegevens:

Cultuur

Informatie