Carrierepaden

In 2021 hebben we het carrière pad buurtsportcoach geïntroduceerd, bestaande uit een raamwerk en 4 generieke functiebeschrijvingen (buurtsportcoach A t/m D) en daarnaast een raamwerk en 2 generieke functiebeschrijvingen voor de leidinggevenden van deze professionals (leidinggevende sport en bewegen A&B). In de bestuurlijke afspraken BRC 2023-2026 is het aantal functies uitgebreid en zijn er bepaalde rollen geëxpliciteerd. Voor deze rollen hebben we nieuwe carrièrepaden ontwikkeld met onderliggend resultaatgerichte functieomschrijvingen. Deze nieuwe carrièrepaden zijn ontwikkeld om de kwaliteit, professionaliteit en vakbekwaamheid van de professionals in het werkveld te bevorderen. De carrièrepaden kunnen opdrachtgevers, werkgevers en werknemers helpen bij het formuleren, realiseren, evalueren/beoordelen en waarderen van te bereiken resultaten.

Het gebruik van de carrièrepaden is vooralsnog echter geen verplichting maar een advies. Het is echter wel een dringend advies omdat het de dialoog tussen opdrachtgever, werkgever en werknemer kan versterken. Ook levert het een bijdrage aan het creëren van een eerlijk speelveld en goed werkgeverschap, wordt de mobiliteit vergroot en leidt het tot een betere aansluiting tussen opleiding/onderwijs en het werkveld (de praktijk).

De carrièrepaden bestaan uit de volgende onderdelen:

  1. Een totaaloverzicht van de verschillende profielen/contexten en functieomschrijvingen en hun waardering in de cao-Sport (zie afbeelding)
  2. Een toelichting:
    1. De profielen Buurtsportcoach, beweegcoach, combinatiefunctionaris onderwijs die gemeenten afzonderlijk verantwoorden in de monitor, is voor werkgevers en werknemers vertaald naar 1 functieomschrijving met 3 verschillende contexten.
    2. Het gecombineerde profiel Clubkadercoach (verenigingsmanager, sportparkmanager) dat we ‘vangen’ in het label Clubontwikkelaar waarop de gemeenten hun inzet verantwoorden, dat is uitgewerkt naar 3 afzonderlijke functieomschrijvingen voor het werkveld.
  3. Raamwerken met Niveau Onderscheidende Kenmerken (NOK’s), waarbij in één oogopslag te zien is op welke onderdelen (werkzaamheden, vaardigheden en competenties) de niveaus van elkaar verschillen.
  4. En een uitwerking in afzonderlijke functieomschrijvingen.  

Overzicht

Overzicht LAB Profielen

lab profielen trechter

Zijn er na het bekijken van deze documenten op deze website, nog vragen, stuur dan een mail naar LAB@sportengemeenten.nl

Carrièrepad bestuurlijke afspraken BRC 2019-2022

In het voorjaar van 2021 hebben we het carrièrepad buurtsportcoach gelanceerd. Tot die tijd bestonden er wel zogenaamde doelgroep beschrijvingen maar nog geen functieomschrijvingen. De Brede Regeling Combinatiefuncties die haar oorsprong kent in 2008 met de toenmalige introductie van de Impuls Brede scholen, sport en cultuur, heeft geleid tot een volwaardige rol voor deze professionals die niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving en dus de legitimatie van deze stap.

Benchmark 2020

De buurtsportcoach is werkzaam in verschillende cao’s. Daarom is bij de ontwikkeling van het carrièrepad tevens gekeken naar de verschillen en overeenkomsten in arbeidsvoorwaarden tussen de cao’s waarin de meeste buurtsportcoaches werkzaam zijn. Hierbij zijn de verschillende cao’s (Sociaal Werk, Gemeenten en Primair Onderwijs) vergeleken met de CAO Sport, waarbij alle gegevens zijn omgerekend naar een 38-urige werkweek. Deze benchmark is in november 2020 uitgevoerd door Human Capital Group. De belangrijkste bevindingen zijn weergegeven in de factsheet

Podcasts

Om de implementatie en het gebruik van het carrièrepad te ondersteunen zijn in 2022 ook nog 2 podcasts opgenomen. De essentie ervan is natuurlijk nog steeds bruikbaar, maar richt zich op de profielen zoals die in de bestuurlijke afspraken 2019-2022 opgenomen zijn en niet op de set profielen 2023-2026.

Podcast 1 - Aanleiding en werking van het carrièrepad

Podcast 2 - gebruik van het carrièrepad: ervaringen uit de praktijk


Aangepast: 11 december 2024

Downloads