Buurtsportcoach op school vooral ingezet voor buitenschools sport- en beweegaanbod

Buurtsportcoaches voeren steeds vaker taken uit op basisscholen: van zelfstandig gymles geven tot leerlingen of ouders doorverwijzen naar sportmogelijkheden in de gemeente. Maar vooral worden ze ingezet voor het buitenschoolse beweeg- en sportaanbod. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder buurtsportcoaches en gemeenteambtenaren.

De buurtsportcoaches zijn verantwoordelijk voor zowel het organiseren (95%) als het begeleiden (86%) van dit buitenschoolse sportaanbod op scholen. Voor, tussen en/of na schooltijd organiseren zij bijvoorbeeld (vakantie)toernooien, sport- en beweeglessen of clinics of starten zij een schoolsportvereniging.

Buurtsportcoaches ingezet om motorische vaardigheden van kinderen te verbeteren

Een grote meerderheid (82%) van de gemeenten wil er met de buurtsportcoaches voor zorgen dat meer kinderen voldoen aan de beweegnorm en dat hun motorische vaardigheden verbeteren.

Buurtsportcoach maakt bewegingsonderwijs beter

Het merendeel van de gemeenten (58%) vindt dat buurtsportcoaches de kwaliteit van het bewegingsonderwijs verhogen. Eerder bleek al dat buurtsportcoaches volgens een deel van de schoolleiders zorgen voor beter buitenschools sportaanbod (43%) en bewegingsonderwijs (34%).

Onderzoek onder buurtsportcoaches en gemeenten

Deze resultaten zijn gebaseerd op panelpeilingen onder buurtsportcoaches in 2021 en onder gemeenteambtenaren in 2020 en 2021. Ook is gebruik gemaakt van de resultaten van de peiling bewegingsonderwijs ‘primair onderwijs’ in 2017 en 2021.

Lees de volledige bevindingen in het factsheet ‘De buurtsportcoach actief op de basisschool’.

Afzender: Mulier Instituut
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 21 maart 2022