Marlou Rikkert winnaar Stimuleringsprijs Buurtsportcoach & Combinatiefunctionaris 2018

Marlou Rikkert wint dit jaar de Stimuleringsprijs met 34% van de stemmen. In totaal zijn 1711 stemmen uitgebracht. Marlou werkt als buurtsportcoach in de kleine gemeente Geertruidenberg voor uiteenlopende doelgroepen, maar haar focus ligt bij kwetsbare groepen en samenwerking met maatschappelijke organisaties. Ze is niet alleen bezig met haar eigen ontwikkeling en het volgen van opleidingen, maar is ook gastspreker bij onder andere het CIOS en begeleidt stagiaires. Op die manier draagt ze bij aan een betere verbinding tussen onderwijs en praktijk. Volgens de mensen die gestemd hebben is Marlou een veelzijdige, leergierige buurtsportcoach en daarmee een inspirerend voorbeeld voor collega’s. De Stimuleringsprijs Buurtsportcoach 2018 is vandaag door Peter Heerschop uitgereikt, tijdens de slotbijeenkomst van het programma Sport en Bewegen in de Buurt op Papendal. Marlou heeft een cheque ontvangen ter waarde van € 1.500,- die zij mag investeren in haar werk of haar persoonlijke ontwikkeling.

winnaar Marlou

De Stimuleringsprijs Buurtsportcoach 2018 is een publieksprijs die bedoeld is voor een buurtsportcoach die zich onderscheidt van zijn collega’s en inspirerend is voor anderen. In 2018 is gekozen voor het thema ‘persoonlijke ontwikkeling, opleiding en vakmanschap’. Via een regionale voorronde zijn half november vier winnaars bekend gemaakt: Marlou Rikkert (Zuid), Wieneke Dekker (Oost), Tobias Wijnmaalen (West) en Wiebren Dijkstra (Noord). Als beloning voor hun nominatie voor de landelijke prijs is een filmpje gemaakt van de vier buurtsportcoaches en hun lokale activiteiten en inspanningen. Tussen 29 november en 6 december werden de filmpjes vertoond op www.sportindebuurt.nl en kon men stemmen op één van de vier buurtsportcoaches. Ook tijdens de slotbijeenkomst van het programma Sport en Bewegen in de Buurt op Papendal vandaag werden de filmpjes vertoond en konden genomineerden zich voorstellen aan het publiek. Na het ochtendprogramma werden de stemmen geteld en de winnaar bekend gemaakt. 

Zeer uiteenlopende genomineerden
De filmpjes van de vier genomineerden laten maar weer eens zien dat de buurtsportcoaches zeer uiteenlopend werk doen, voor veel verschillende doelgroepen en met een scala aan samenwerkingspartners. Alle vier de genomineerden zijn op hun eigen manier, en afhankelijk van de opdracht die ze hebben, bewust en vol enthousiasme bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van het vak. Dit varieert van het volgen van opleidingen en het vragen van feedback aan collega’s en samenwerkingspartners, tot het begeleiden van stagiaires en het bijdragen aan opleidingen.

Marlou Rikkert werkt als buurtsportcoach in Geertruidenberg voor met name kwetsbare groepen. Ontwikkelen en laten ontwikkelen staat centraal in haar werk, waarbij ze veel samenwerkt met partners in de sport en het sociale domein. Marlou werkt hierbij altijd toe naar het overdragen van haar taken, met het oog op borging. Wieneke Dekker was een van de eerste buurtsportcoaches in Rheden en is een echte spin in het web. Door haar succesvolle aanpak is het team flink gegroeid en worden inmiddels vele doelgroepen bereikt. Wieneke speelt in op de wensen van deze groepen, maar weet ook de koppeling met beleid goed te maken. Haar constructieve feedback en haar inlevingsvermogen worden door collega’s en partners enorm gewaardeerd. Tobias Wijnmaalen is buurtsportcoach in Wijk bij Duurstede en gekozen tot winnaar in regio West vanwege de manier waarop hij zichzelf en de Stichting Wijksport sterk heeft ontwikkeld. Hij is gestart in een moeilijke situatie, maar heeft dat juist gezien als een kans om invulling te geven aan zijn eigen functie. Dat heeft hij gedaan door veel mensen en organisaties te bevragen en goed te luisteren. Daarnaast zet hij zich vol enthousiasme in voor kwetsbare doelgroepen en ‘overstijgt’ daarmee de naam ’sport’. Wiebren Dijkstra geeft als buurtsportcoach in Heerenveen op een hele andere manier invulling aan zijn functie. Hij is een ster in het bedenken en organiseren van originele evenementen en maakt goed gebruik van social media. Behalve creatief is hij ook technisch goed onderlegd. Wiebren heeft een ICT tool ontwikkeld waarmee hijzelf en zijn collega’s eenvoudig kunnen registreren. Hierdoor is de verslaglegging eenvoudiger; dit maakt het werk van de buurtsportcoaches in Heerenveen makkelijker.

Regionale voorronde
De provinciale sportorganisaties en de beroepsvereniging Wij Buurtsportcoaches hebben meegewerkt aan de communicatie en beoordeling in de regionale voorronde. Van alle vier de regionale winnaars is een filmpje gemaakt. Deze filmpjes blijven te zien op het YouTube kanaal van Sport en Bewegen in de Buurt.

Buurtsportcoach en combinatiefunctionaris
Een combinatiefunctionaris werkt in een gemeente aan een betere samenwerking tussen organisaties in de sectoren sport-onderwijs of cultuur-onderwijs. Een buurtsportcoach legt de verbinding tussen sport- en beweegaanbieders en andere sectoren zoals welzijn, zorg, gezondheid, bedrijven, buitenschoolse opvang, kinderopvang en onderwijs. Beiden moeten beschikken over onder andere verbindend en organiserend vermogen, communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en professionaliteit.

Afzender: Sport en Bewegen in de Buurt
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 6 december 2018