Ministerie van VWS lanceert nieuwe challenges voor inclusief spelen

Spelen, het liefst samen met vrienden, is voor ieder kind heel belangrijk. Zo ook voor de meer dan 200 duizend kinderen met een beperking in Nederland. Maar helaas is dit voor hen niet zo vanzelfsprekend. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport twee nieuwe challenges bedacht.

Voor kinderen met een beperking is het vaak extra moeilijk om vrienden te maken in de buurt omdat zij vaak niet in hun eigen buurt naar school of naar de sportvereniging gaan. Kinderen met een beperking ervaren hierdoor vaker gevoelens van eenzaamheid. En dat terwijl vriendschappen juist zo belangrijk zijn voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen. Kinderen met een beperking zouden gewoon samen met hun leeftijdsgenootjes in de buurt moeten kunnen spelen!

Persoonlijke ontwikkeling

Samen spelen is leuk, maar ook belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. In de speeltuin ga je fysieke uitdagingen aan, heb je contact met leeftijdgenoten, en sluit je vriendschappen. Voor kinderen met een beperking is dit vaak een probleem. Zij gaan meestal niet naar school of naar een sportvereniging in de eigen buurt, waardoor het voor hen moeilijker is om rondom huis vriendjes en vriendinnetjes te vinden. Samen buitenspelen in de buurt is dan lastig.

Veel speelplekken in Nederland zijn niet goed toegankelijk voor kinderen met een handicap. Hoewel er wel bepaalde technieken en producten in de markt zijn waardoor speelplekken (tijdelijk) toegankelijk kunnen worden gemaakt voor kinderen of ouders met een beperking, zijn er nog meer technieken nodig om dit doel te bereiken.

Innovatieve ideeën

Om kinderen met een beperking en hun ouders te helpen, heeft het ministerie van VWS twee challenges bedacht. Lokaal zijn er wel projecten die als doel hebben om kinderen met een beperking met leeftijdsgenootjes uit de buurt te laten buitenspelen, maar er zijn vast ook nog andere innovatieve ideeën. Het ministerie van VWS zoekt nu partijen die zo’n lokaal project of innovatief idee hebben. Daarnaast wordt er gezocht naar kostenefficiënte technieken of producten die ervoor zorgen dat bestaande speelplekken toegankelijk, bruikbaar en leuk kunnen worden gemaakt voor kinderen met een beperking (en toegankelijk voor ouders met een beperking), op een wijze die door gemeenten en beheerders van speelparken makkelijk in te zetten is.

Op dit moment bestaan er nog geen producten, interventies of technieken die voor deze challenges voldoende oplossing bieden. Met de innovatiechallenges ‘Samen spelen door kinderen met en zonder beperking’ en ‘Beter toegankelijke speelplekken’ wil het ministerie van VWS stimuleren dat de markt wordt verrijkt met nieuwe oplossingen.

Hebben jullie dé oplossing? Dan ontvangt het ministerie van VWS graag jullie pitch!

Meer informatie

Voor meer informatie over de challenge 'Samen spelen door kinderen met en zonder beperking' klik hier.

Voor meer informatie over de challenge 'Beter toegankelijke speelplekken' klik hier.

Afzender: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 5 november 2019