Nationale Diabetes Challenge geeft concrete invulling aan sport- en preventieakkoord

Staan preventie en de doelgroep ouderen of chronisch zieken ook in jullie beleidsplannen, het Sportakkoord of het Preventieakkoord? Dan is de Nationale Diabetes Challenge (NDC) een hele praktische én leuke manier om concrete invulling te geven aan deze plannen. Het 20-weekse wandelprogramma is laagdrempelig voor zowel deelnemers als professionals. De Bas van de Goor Foundation ondersteunt bij en adviseert over de werving, uitvoering en borging. Bij de wandelingen en ons jaarlijkse NDC festival staan plezier, trots en het krijgen van zelfvertrouwen bij het bewegen voorop.

De Bas van de Goor Foundation werkt met een vaste planning, waardoor het mogelijk is om veel wandelgroepen en professionals door heel Nederland te ondersteunen met kennis, communicatiekracht en advies bij de werving en uitvoering. Wij zetten ons netwerk en bekendheid in de (eerstelijns)zorg in, om jou te helpen bij het bereiken van mensen met (pre)diabetes en andere chronische aandoeningen. Daarnaast hebben we tal van materialen, webinars en tools ontwikkeld om kennis op te doen over het motiveren en begeleiden van deze doelgroep.

 

Effectieve maar flexibele interventie

Het mooie aan de Nationale Diabetes Challenge is dat het een bewezen effectieve interventie is, die in de database van het RIVM Loket Gezond Leven staat. De effectiviteit berust op een aantal werkzame principes, zoals de duur van 20 weken, het toewerken naar een einddoel, de professionele begeleiding in de eigen wijk en de samenwerking tussen zorgverleners en sport- en beweegaanbieders. Tijdens het programma zijn er allerlei mogelijkheden om (vrijblijvend) de interventie op te plussen met extra activiteiten en leefstijlthema’s. Een echte Challenge als feestelijke afsluiting is zeker ook een succesfactor, om de deelnemers in het zonnetje te zetten en de ultieme positieve beweegervaring op te laten doen. Wil je met eigen ogen zien wat dit doet met de deelnemers? Bekijk de aftermovie van ons laatste NDC festival in Arnhem.

 

Borging

Voorafgaand aan het wandelprogramma en tussendoor deelt de Bas van de Goor Foundation tips en kennis, om ervoor te zorgen dat de groep steeds meer eigen verantwoordelijkheid neemt. Het doel is natuurlijk dat mensen blijven wandelen na 20 weken. Uit evaluaties weten wij dat 88% van onze deelnemers blijft wandelen; ongeveer 67% van deze mensen blijft wandelen in dezelfde groep. Dat sluit aan bij onderzoeksuitkomsten, die niet alleen op gebied van gezondheid positief zijn, maar vooral ook het sociale aspect van de wandelgroep onderstrepen. De professionele begeleiding kan na 20 weken vaak gestopt of teruggeschroefd worden. De Bas van de Goor Foundation kan met de gemeente of andere lokale partners een korte opleiding tot wandelbegeleider faciliteren voor deelnemers uit de groep. Ook denken we mee als het gaat om aansluiting bij lokale wandelverenigingen of borging binnen een andere sportclub of accommodatie in de wijk. 

 

Aan de slag

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten? Neem dan een kijkje op onze website www.nationalediabeteschallenge.nl of neem contact op via NDC@bvdgf.org. Op de website vind je ook onderzoeksresultaten en informatie over de planning. Ons wandelprogramma heeft zijn effectiviteit vooral bewezen in kwetsbare wijken en bij mensen met (verhoogd risico op) diabetes. Ga jij ook voor hen aan de slag en wandel je vanaf eind april 2023 met ons mee in jouw gemeente?

Afzender: Bas van de Goor Foundation
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 14 oktober 2022