Sophie Pennock is Buurtsportcoach van het jaar 2019

Sophie Pennock heeft de Stimuleringsprijs ‘Buurtsportcoach van het jaar’ 2019 ontvangen. Zij heeft met 43 procent van de stemmen gewonnen. Sophie is buurtsportcoach bij JIBB+ en zorgt dat er wekelijks 160 55+’ers in beweging komen. Samen in het team met vier andere buurtsportcoaches brengt zij senioren in beweging en mensen bij elkaar. Sophie is enthousiast, leergierig en het ‘cement tussen alle stenen’.

Zij straalt enorm veel plezier uit in haar werk zoals deelnemers uit haar beweeggroepen aangeven. De groepen senioren blijven groeien en er is steeds meer vraag naar beweging. Sophie wil graag bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid en ervoor zorgen dat het aanbod structureel blijft. 
Wat mooie uitspraken van de landelijke jury over Sophie:

  • Knap hoe ze de verbindingen tussen generaties legt.
  • Met een vijfkoppig team brengt zij wekelijks zo’n 1.000 senioren in beweging. Gezamenlijk verzorgen ze 50 uitvoeringsuren per week in samenwerking met wijkverenigingen, zorgpartners, maatschappelijke organisaties en sportverenigingen.
  • Brengt een hele grote groep senioren in beweging, heel gaaf! Eenzaamheidsbestrijding en participatie is een van de grootste uitdagingen voor de komende decennia.

De Stimuleringsprijs ‘Buurtsportcoach van het jaar’ 2019 is tijdens de landelijke Kennisdag Brede Regeling Combinatiefuncties op 12 december uitgereikt door Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. Sophie heeft een cheque ontvangen ter waarde van € 1.500,- die zij mag investeren in haar werk of persoonlijke ontwikkeling.

Publieksprijs
De Stimuleringsprijs ‘Buurtsportcoach van het jaar 2019' is een publieksprijs die bedoeld is voor een buurtsportcoach die zich onderscheidt van zijn collega’s en inspirerend is voor anderen. Dit jaar is door de organisatie en de jury specifiek gelet op de impact die de buurtsportcoach in zijn of haar werkgebied maakt. Van de 73 aanmeldingen is door de landelijke jury, bestaande uit André de Jeu (directeur Vereniging Sport & Gemeenten), Bert van Oostveen (directeur Kenniscentrum Sport), Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF) en Marc Elffers (directeur Werkgevers in de Sport), de top drie samengesteld:

  • Sophie Pennock - JIBB+
  • Richard Jongetjes - Stichting Figulus Welzijn Aalten-Dinxperlo
  • Jordy van Kesteren - Team Sportservice Den Helder

Als beloning voor hun nominatie voor de landelijke prijs is een filmpje gemaakt van de drie buurtsportcoaches en hun lokale activiteiten en inspanningen. Tussen 30 november en 12 december werden de filmpjes vertoond op www.wijbuurtsportcoaches.nl en kon men stemmen op één van de drie buurtsportcoaches. Ook tijdens de Nationale Kennisdag Brede Regeling Combinatiefuncties in ’s-Hertogenbosch werden de filmpjes vertoond en konden genomineerden zich voorstellen aan het publiek. Na het ochtendprogramma werden de stemmen geteld en de winnaar bekend gemaakt. 

Wij Buurtsportcoaches
De aanmeldingen van de 73 buurtsportcoaches en de filmpjes van de drie genomineerden laten maar weer eens zien dat de buurtsportcoaches zeer uiteenlopend werk doen, voor veel verschillende doelgroepen, met een scala aan samenwerkingspartners en lokaal veel impact maken voor de doelgroepen en partners. Het landelijk netwerk Wij Buurtsportcoaches is trots op de hoeveelheid en diversiteit aan aanmeldingen. In Nederland zijn 5.800 buurtsportcoaches dagelijks actief om inwoners te activeren en te stimuleren tot sport en bewegen. Wij Buurtsportcoaches is het landelijke netwerk voor en door buurtsportcoaches. Wij staan voor kwaliteit en professionaliteit. Dat doen we door:

  • Ervoor te zorgen dat buurtsportcoaches van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren door (digitale) ontmoetingen te faciliteren;
  • Met buurtsportcoaches en betrokken partijen een basisnorm voor kwaliteit vast te stellen;
  • Volwaardige gesprekspartner te zijn voor het ministerie van VWS, opleiders en andere stakeholders waarbij we de belangen van de beroepsgroep vertegenwoordigen.

Afzender: Wij Buurtsportcoaches
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 12 december 2019