Initiatieven door corona

Corona heeft er voor gezorgd dat we met z’n allen onze creativiteit en vindingrijkheid hebben gebruikt. Tal van initiatieven hebben zich ontplooid om toch thuis in beweging te blijven, elkaar te helpen en de buurtsportcoaches te voorzien van actuele informatie en advies.

#BSCcorona

VSG heeft een overzicht gemaakt van inspirerende projecten en activiteiten van buurtsportcoaches in coronatijd en die verzameld onder #BSCcorona. De challenges en workouts voor verschillende doelgroepen om thuis in beweging te komen en te blijven deden het erg goed: van samen met je peuter dansen op muziek tot balkongym voor ouderen. Ook zijn er buurtsportcoaches die, doordat ze minder reguliere werkzaamheden hadden, ingezet zijn op andere projecten, zoals ondersteuning bij kinderopvang.

Coronapanel Wij Buurtsportcoaches

Wij Buurtsportcoaches heeft een coronapanel samengesteld van collega buurtsportcoaches uit het werkveld. Het coronapanel beantwoordt vragen van buurtsportcoaches over de coronamaatregelen met betrekking tot sport en bewegen.

Eén van de eerste vragen die het panel heeft mogen beantwoorden is hoe verenigingen en buurtsportcoaches de openbare ruimte gebruiken of nieuwe samenwerkingen zijn aangegaan met andere (buitensport)aanbieders. Buurtsportcoaches geven gymlessen in de openbare ruimte en verbinden partijen met elkaar. Ze organiseren in samenwerking met welzijnsorganisaties sport- en spelactiviteiten op buitensportaccommodaties. Verenigingen kunnen hierbij aansluiten om hun eigen sport te promoten.

Benieuwd naar meer nieuwe samenwerkingen? Het volledige antwoord en de beantwoording van de eerste vragen lees je hier! 
Heb jij ook een (praktische) vraag voor het panel over het sporten en bewegen in coronatijd? Stel deze dan via info@wijbuurtsportcoaches.nl. Wij Buurtsportcoaches helpt je graag verder!

Balkongym

Op 29 mei vond de eerste Nationale Balkon Beweegdag plaats. Deze dag is geïnitieerd door het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met de Vriendenloterij, Menzis, Wij Buurtsportcoaches, KNGF en VML. Op bijna 200 locaties door heel Nederland kwamen ouderen op het balkon of op de parkeerplaats om onder begeleiding van ambassadeurs en buurtsportcoaches lekker samen te bewegen, met inachtneming van de richtlijnen. Een impressie van deze dag is te zien in dit filmpje.
Wegens het grote succes zal het Ouderenfonds ook volgend jaar weer een beweegdag organiseren, en wel op vrijdag 28 mei 2021.

Onderzoeken Mulier

Het Mulier Instituut heeft diverse onderzoeken uitgevoerd en nog lopen naar de effecten van corona op de sportsector, bijvoorbeeld op het werk van de buurtsportcoach, sportverenigingen, deelname aan sportactiviteiten door mensen met een beperking en kinderen. Een overzicht van de onderzoeken en resultaten vind je op de site van Mulier.

De resultaten van het onderzoek onder buurtsportcoaches worden in een artikel in deze nieuwsbrief belicht. 

Afzender: Vereniging Sport en Gemeenten
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 12 juni 2020