Dit was 2021

Wat een jaar hebben we achter de rug. Dachten we dat we na de zomer van de coronamaatregelen waren verlost, maar niets bleek minder waar. Toch was 2021 een succesvol jaar. We hebben veel voor jullie kunnen organiseren en publiceren. Hierbij een overzicht.

BRC bijeenkomsten

In het voorjaar van 2021 vonden de regionale bijeenkomsten BRC digitaal plaats. Het organiseren van digitale bijeenkomsten was even schakelen. Voor ons, maar ook voor de sprekers en voor jullie. Toch leverden deze bijeenkomsten mooie resultaten met inspirerende themasessies.
In het najaar begonnen we weer met het organiseren van de fysieke regionale bijeenkomsten per provincie, waarbij ontmoeten, netwerken en interactie centraal stond. Helaas, vanaf half november moesten we deze bijeenkomsten annuleren. Ook de Nationale Kennisdag BRC moest worden verplaatst. Lees hier meer.

Podcast

Onze interviewer Arno de Swart, van WIJ Buurtsportcoaches, ging dit jaar meerdere keren de studio in om een paar mooie podcasts op te nemen. In de tweedelige podcast ‘Hoe laat jouw meerwaarde voor de samenleving zich uitbetalen’ leer je meer over cofinanciering en hoe je hier als buurtsport- of cultuurcoach binnen jouw werkgebied gebruik van kan maken.
Een totaal andere insteek heeft de podcast ‘De buurtsportcoach in het lokale sportcampagneteam’. Met de gemeenteraadsverkiezingen die komend jaar plaatsvinden is het belangrijk om sport op de politieke agenda te krijgen en te houden. Hoe kun jij als hier een rol in spelen? Welke invloed kun jij uitoefenen en hoe kun je jouw stem laten horen in de lokale politiek?
In onze podcast ‘Zwemveiligheid’ hebben we het over het Nationaal Plan Zwemveiligheid. Hierin staat veilig opgroeien en meedoen in Nederland waterland centraal. De podcast gaat in op zwemvaardigheid, zwemveiligheid en zwemplezier en de rol van de buurtsportcoach daarbij. 

Webinar

Spelen en bewegen in de openbare ruimte. Zonder vastgestelde regels en ongeorganiseerd. Urban sport en cultuur is populair. Hoe kun je als buurtsport- of cultuurcoach urban activiteiten inzetten om de maatschappij te versterken en mensen in beweging te krijgen zonder dat dit afbreuk doet aan het karakter dat urban sport en cultuur met zich meebrengt? Leer alles over urban sport en cultuur in ons webinar Urban sport en cultuur.

Factsheets

Dit jaar publiceerden we drie heel gevarieerde fact- en inspiratiesheets.
De inspiratiesheet ‘Armoede’ is bedoeld voor buurtsport- en cultuurcoaches die mensen die in armoede leven stimuleren door middel van sport, bewegen en culturele activiteiten. Hoe bereik je ze en hoe sluit je met je aanbod goed aan bij hun leefwereld? Een inspiratiesheet boordevol tips en praktijkvoorbeelden.
Hoe kunnen gaming en gamification bijdragen aan meer sporten en bewegen? Hoe werkt dat precies en hoe kun je dit als buurtsportcoach toepassen? Dat lees je in de inspiratiesheet ‘Esports, gaming en gamification’.
In onze nieuwste factsheet ‘Wat is de sociaaleconomische waarde van sport en bewegen?’ lees je alles over de effecten van sport en bewegen en wat dit oplevert voor de maatschappij.

Nieuwsbrieven

Ieder kwartaal brengen wij de Sportindebuurt nieuwsbrief uit met daarin interessante ontwikkelingen en actualiteiten rondom de Brede Regeling Combinatiefuncties. Alle nieuwsbrieven zijn terug te lezen via deze link. Hier kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Magazine BUURTSPORTCOACH. Preventie

Lees alles over ons nieuwste magazine BUURTSPORTCOACH. Preventie in dit artikel.

Update LAB

Binnen het programma LAB werken we aan een infrastructuur waarbinnen stakeholders met elkaar samenwerken om relevant bijscholingsaanbod te ontsluiten en waar nodig nieuw te ontwikkelen. In dit artikel geven we een update.

Dank

Al dit werk was niet mogelijk geweest zonder de nauwe samenwerking met onze partners het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst en WIJ Buurtsportcoaches. Daarnaast hebben wij mogen samenwerken met veel lokale en provinciale sportorganisaties en buurtsportcoaches. Wij zijn jullie daar heel dankbaar voor.

Last but not least. We wensen jou een hele mooie Kerst en Oud & Nieuw en een fantastisch en inspirerend 2022! Tot volgend jaar!

 

Afzender: Vereniging Sport en Gemeenten
Dit nieuwsbericht is toegevoegd op 15 december 2021